اخباراخبار معماریمیراث معماری ایرانی

آسیاب آبی ۵۰۰ ساله زواره اصفهان بازسازی می‌شود

آسیاب آبی ۵۰۰ ساله زواره اصفهان بازسازی می‌شود
تنها آسیاب آبی شهر زواره به همت یکی از دوستداران میراث فرهنگی شهر بازسازی می شود

سید احسان الله ایزدی در گفت و گو با خبرنگاران گفت: جهت حفظ میراث فرهنگی و توسعه گردشگری شهر زواره، تنها آسیاب آبی باقی مانده از هفت آسیاب قدیمی شهر با قدمت ۵۰۰ ساله و به مساحت ۷۰۰ متر مربع با هزینه ۳۵۰ میلیون تومان بازسازی خواهد شد و در دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

وی افزود: در این امر مهم فرمانداری، شورای اسلامی و شهرداری زواره، اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری همراهی قابل توجهی داشتند و ان‌شاءلله با تهیه مستندات به زودی در فهرست آثار ملی ثبت می شود. از ادارات برق و راهداری و حمل و نقل جاده‌ای نیز انتظار می‌رود در این پروژه همراهی لازم را انجام دهند.

 

درباره آسیاب های شهر زواره

شهر زواره دارای هفت آسیاب بوده که از آن ها با عنوان آسیاب های اول تا هفتم به اسم و عدد یاد میشود. برای ساختن آسیاب ها از شیب زمین استفاده شده و منبعی از آب درست شده بود به عمق تقریباً ده متر که به این منبع تنوره گفته میشد. قطر دهنه تنوره ها با هم فرق داشت تنوره آسیاب سوم کمتر و اکثراً برای آب تنی از آن استفاده میشد، قطر تنوره آسیاب پنجم گشاد تر بوده است.

ادامه مطلب
دفتر مرکزی بانک کازدن

طرف پائین تنوره سالن مانندی ساخته شده بود که بام آن همسطح یاکمی گود تر از لبه تنوره بود ، داخل ساختمان جائیکه آب تنوره با فشار زیادی بیرون می آمد سنگ آسیاب قرار داشت که سنگ زیرین ثابت و سنگ بالائی توسط میله آهنی که به آن محکم شده بود و از سوراخ وسط سنگ زیرین می گذشت و به پروانه چوبی که داخل آب قرار داشت وصل می شد آب با فشار این پروانه را به حرکت درآورده در نتیجه سنگ بالائی حرکت می کرد.

به دیوار بالای سنگ آسیاب جایگاهی تعبیه شده بود که به آن دول می گفتند و بعد از وزن کردن گندم یا جو توسط ترازوی شاهنگی بوسیله کپه همان تراز و غلات ریخته می شد داخل دول و سوراخ انتهای دول غلات را هدایت می کرد به مابین دو سنگ ودر اثر حرکت سنگ بالائی گندم یا جو از بین دو سنگ بصورت آرد خارج می شد برای اینکه آرد به همه جا پخش نشود در سنگ زیرین دو شیار ایجاد شده بود ،و مکانی که آرد در آن ریخته مشد را کته می گفتند.

بهره گیری از نیروهای تجدیدپذیر در آسیاب آبی

شهراب و تلک آباد در مجاورت این منطقه هم هر کدام یک آسیاب آبی داشتند. نکته قابل توجه این است که آسیاب های آبی احتیاج به هیچ گونه سوختی نداشت و از نیروی طبعیی آب برای حرکت سنگ آسیاب استفاده می شد و توان این را داشت که بطور بیست و چهار ساعته از آن استفاده شود. و به غیر از ساخت و نگهداری ساختمان هزینه دیگری نداشت.

ادامه مطلب
بازسازی پروژه خانه هنر شیراز | آتلیه معماری اکنون 

منبع : ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده − هفده =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا